Castle and Sanctuary

 

The castle was built on a rocky promontory overlooking the sea to guard the stretch of the Tyrrhenian coast in front of it was connected visually with the neighboring castles and villages of Caronia Acquedolci, Sant'Agata, San Marco d'Alunzio and Stone Rome, Militello Nose, Ficarra, Brolo, Piraino, Gioiosa Guardia, located on the coast or on the high ground to the inside, as well as with the circuit of watchtowers (including that of Lauro) and the Aeolian archipelago; visibility, in the absence of fog, comes up to Cefalu.
Of the original fortifications, largely reworked after the founding of the sanctuary, today is surviving only a rectangular tower. It was originally on two levels: first, where they manage the vaulted entrance, a hallway partially based on the rock, two cells of a rectangular plan and a tank can be inspected through an opening on the ceiling; a second, at a lower level, with large room discovered, it bordered by thick outer walls, which is accessed via a ramp to the longitudinal scale. There are traces of another room at an intermediate height living with complex traces of pre-existing structures. The surviving masonry, of different thickness, is made of stones, bricks, mortar and stone blocks of varying pezzautra in stone, and seated squarely in the corners still recognizable. The building currently consists of three fronts, facing respectively vrso the panoramic square (with entrance arch low arch, sacred shrine modern and well-based polygon) over the area (lunette) and the sea (on which open a portal and a window with rounded arches, plus two small square windows in correspondence of the above cells). Restoration work directed by the Superintendent of Culture and Environment of Messina conducted on the church in the years 1981-1984 have affected the consolidation of foundations, cleaning of the perimeter walls, the renovation of roofing, plastering, flooring, fixtures, external staircase; in 1994, also you have restored the remains of the castle (walls of the ravelin; rebuilding of the perimeter wall exposed to the sea).